Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τρόποι αύξησης του Α.Ε.Π.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Δε θα ήθελα να γράψω άλλο ένα κοινό άρθρο, από αυτά που γράφονται καθημερινά με το τσουβάλι για την οικονομική κρίση, από άτομα με περισσότερες οι λιγότερες οικονομικές γνώσεις από μένα. Ωστόσο θέλω να σας αναλύσω κάποιες από τις απόψεις μου.

Τα πιο σημαντικά μέτρα που ακούγονται, είναι μείωση μισθών, φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας και κάποιοι τολμηροί (όχι πολιτικοί φυσικά) προτείνουν την άρση μονιμότητας στο δημόσιο και άλλα παρόμοια μέτρα. Δε θα κρίνω αυτά τα μέτρα, αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει παραγωγή. Αυτό που προτείνουν είναι μείωση των εξόδων και αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας περιουσίας.

Κατά την άποψη μου, για να μειωθεί το έλλειμα πρέπει η χώρα να παράγει κάτι, ώστε να μπορέσει να έρθει χρήμα στα ταμεία της χώρας από το εξωτερικό. Αν δε γίνει, όσα λεφτά κι αν αποκτήσει ξαφνικά η χώρα, κάποτε θα τελειώσουν και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ίδια ή μία χειρότερη κατάσταση...

Αυτή τη στιγμή κατά την άποψη μου η μόνη παραγωγή της χώρας είναι ο τουρισμός. Τώρα κάτι απειροελάχιστες εξαγωγές που κάνουν κάποιες μεμονωμένες βιομηχανίες, δεν μπορώ να τις θεωρήσω αρκετά σημαντικές για να καταπολεμήσουν το έλλειμα. Μία καλή λύση θα ήταν να χρηματοδοτηθεί η αγροτιά, αλλά δυστυχώς τα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων αντί να βάλει τα τρακτέρ στα χωράφια να οργώνουν, τα βάζει στους δρόμους να κάνουν την ζωή όλων μας δύσκολη... Και θα αποφύγω να σχολιάσω ότι όλοι οι Έλληνες πλέον γινόμαστε “επιστήμονες” και οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία θεωρείται παρακατιανή.

Κατά την άποψη μου μια σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση (την αύξηση της παραγωγής) έκανε η Sirina. Δύο τσόντες που θα μπορούσαν, άνετα να εξαχθούν στο εξωτερικό... Ειδικά της Τζούλιας που ο πρωταγωνιστής ήταν Γάλλος, είχε κατευθείαν σύνδεση με αγορές του εξωτερικού. Αλλά έγινε ένα βασικό λάθος, οι διάλογοι ήταν Ελληνικοί... Εντάξει όλοι το ξέρουμε, ότι ό,τι αξίζει σε μια τσόντα είναι η υπόθεση και ότι αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται, δεν πρόκειται να την αγοράσεις... Φανταστείτε τη Τζούλια να φώναζε “My uterus hurts!!!” θα γινόταν ανάρπαστη παγκοσμίως... Αν δεν μπορείς να βάλεις Αγγλικούς διάλογους, πρόσθεσε τουλάχιστον υπότιτλους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με το internet πλέον είναι δύσκολο να βασιστείς σε κάτι που περιλαμβάνει πνευματικά δικαιώματα, καθώς μπορείς να βρεις τα πάντα ελεύθερα να τα κάνεις download.

Αυτό που σκέφτηκα εγώ, είναι κάτι πολύ πιο απλό. Η νομιμοποίηση του “χόρτου”, και η διάθεση του ως κρατικό μονοπώλιο. Σκεφτείτε πόσα καλά θα είχε. Τεράστια αύξηση του Α.Ε.Π. τα Ζωνιανά και τα κάθε Ζωνιανά αντί να τα κυνηγάς, επιχορήγησε τα. Πάταξη της μαύρης αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν. Τώρα που θα είναι νόμιμο, ως κράτος θα μπορείς να προσφέρεις καλύτερη ποιότητα και τιμή, έτσι προστατεύεις τους καταναλώτες, αλλά και την τσέπη αυτών, και αυτοί θα σε προτιμήσουν από τη μαύρη αγορά. Αντί να εξάγωνται χρήματα σε άλλες χώρες για την εισαγωγή του (π.χ. Αλβανία). Θα εισάγωνται χρήματα από τους ξένους που θα έρχονται στην Ελλάδα γι αυτό τον λόγω, επίσης, θα φορολογηθεί η ήδη υπάρχουσα Ελληνική παραγωγή. Με αυτό το μέτρο βοηθάς και τον τουρισμό που όπως είπα ήδη, είναι η σημαντικότερη παραγωγή της χώρας. Δεδομένου ότι κρατάς την πώληση του μονοπωλιακή, μπορείς να ελέγχεις και τη σωστή διάθεση, δηλαδή να μην προμηθεύονται ανήλικοι. Τέλος φρόντισε απλά να αξιοποιήσεις αυτό το μονοπώλιο καλύτερα από αυτά του παρελθόντος, βλέπε Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. κτλ.

Σχόλια του τύπου, θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμο το συγκεκριμένο προϊόν και θα αυξηθεί η χρήση του, τα θεωρώ υποκριτικά. Πιστεύω ότι η πρόσβαση είναι πανεύκολη αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια για την απόκτηση “χόρτου”. Αντίθετα, όπως ήδη είπα, θα μπορεί να ελεγχθεί η καλύτερα η διακίνηση του σε ανήλικα άτομα.

Η ιδέα του άρθρου δεν είναι είναι η νομιμοποίση του “χόρτου” στην Ελλάδα ή η αύξηση των ερωτικών ταινιών. Είναι το πιστεύω που έχω, ότι για να εξαχθεί η χώρα από την κρίση, πρέπει να γίνει παραγωγική με κάποιον τρόπο, κάτι που έχω ακούσει από πολύ λίγα άτομα.

Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ήμουν, είμαι (και ελπίζω ότι θα είμαι) αντικαπνιστής.


2 σχόλια:

  1. pwpwpw! ti tha ginei me ti thematologia tou blog?! exoume piasei themata apo mousiki kai thriskia mexri gomenes kai politika.
    pisteyw otan ftasoume na grafoume gia tin melissourgia prepei na stamatisoume!!
    nice post though!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχολιάζοντας το σχόλιο του ΕΦΚΙΝΓΚ:
    Μουσική - Θρησκεία - Γκόμενες - Πολιτικά
    Γιούργιαααααααααα......
    Πάρτε το όπως νομίζετε...
    ΧΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή