Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μικροοικονομία και δημόσιο

Θα ανεβάσω σήμερα ένα οικονομικό άρθρο(=βαρετό) σε ένα blog που είναι με το ένα πόδι στον τάφο, φαίνεται σαν εγγυημένη αποτυχία, αλλά δεν γαμιέται αξίζει η προσπάθεια.

Λοιπόν ξεκινάω, θέμα καμπύλη προϊόντος - μεταβλητού συντελέστη ( το 50% των αναγνωστών έκλεισε ήδη τον browser!). Δε βαριέσαι συνεχίζω, αυτή η καμπύλη μας δείχνει την μεταβολή στην παραγωγή ενός προϊόντος (Q) σε σχέση με την μεταβολή σε κάποιους συντελεστές, οι δύο κυριότεροι είναι κεφάλαιο το (Κ) και το ανθρώπινο δυναμικό (L). Έτσι έχουμε μια συνάρτηση της μορφής Q=f(K,L). Μακροπρόθεσμα μεταβάλλονται και οι δύο και η γραφική παράσταση γίνεται σε τρεις διαστάσεις. Βραχυπρόθεσμα όμως κρατάμε τον έναν συντελεστή σταθερό και μεταβάλλεται μόνο ο άλλος, το αποτέλεσμα είναι η ίδια καμπύλη που είναι η ακόλουθη.



Λοιπόν τι είναι η κάθε καμπύλη:
Η κόκκινη είναι η συνολική παραγωγή.
Η πράσινη είναι η μέση παραγωγή, δηλαδή πόσο παράγει κατά μέσο όρο ο κάθε συντελεστής.
Τέλος η μπλε είναι η οριακή παραγωγή, δηλαδή η παραγωγή που πρόσθεσε η τελευταία μονάδα του συντελεστή που προστέθηκε.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση σε μένα και εντύπωση είναι ότι η συνολική παραγωγή από ένα σημείο και μετά αρχίζει να πέφτει (στο σημείο που η οριακή παραγωγή ισούται με 0). Ωστόσο αν το σκεφτούμε έχει λογική.
Παράδειγμα, (θεωρώντας σταθερό το κεφάλαιο) προσλαμβάνεις ένα άτομο να σου βγάζει φωτοτυπίες. Όλα οκ σου κάνει τη δουλειά. Προσλαμβάνεις και 2ο άτομο για να βοηθάει το πρώτο, ο ένας χειρίζεται το μηχάνημα ο άλλος την χαρτούρα, η ταχύτητα τους ανεβαίνει κατακόρυφα (διάστημα 0-Α). Προσλαμβάνεις τρίτο άτομο βοηθάει όποιον έχει πολύ δουλειά και "πνίγεται" οκ αυξάνεται η ταχύτητα κι άλλο, αλλά όχι τόσο πολύ (διάστημα Α-Β). Προσλαμβάνεις 4ο άτομο,ο ένας ξύνεται γιατί δεν έχει τι να κάνει εκ των πραγμάτων με αποτέλεσμα να σπάει τα νεύρα των άλλων που δουλεύουν και τον βλέπουν να πίνει τον καφέ του (μετά το Β)...

Και έτσι θα είμαι ο τρόμπας που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το θέμα του δημοσίου λίγο διαφορετικά από όλους τους άλλους τρόμπες bloggers… Πώς θα το κάνω αυτό; Δε θα πάρω σαν δεδομένο ότι το δημόσιο έχει υπεράριθμους υπαλλήλους, αλλά θα προσπαθήσω να καταλήξω σε αυτό.

Ειλικρινά δεν έχω γνωρίσει άτομο, που να μου είπε κάτι σαν: "μαλάκα πήγα σήμερα σε μια δημόσια υπηρεσία και γάμησε, ευγενικοί, εργατικοί σε πέντε λεπτά είχα κάνει τη δουλειά μου, τι γαμάτο δημόσιο που έχουμε;". Συνήθως ακούω ή να τους "στολίζουν" με κοσμητικά επίθετα ή να μου λένε ευτυχώς είχα ένα "βυσματάκι" και τέλειωσα κάποια στιγμή αυτό που ήθελα...

Άρα αν θεωρήσουμε σταθερό το κεφάλαιο στην προηγούμενη καμπύλη για να βελτιωθεί η παραγωγή, την οποία θεωρούμε χαμηλή, πρέπει ή να αυξήσουμε τους υπαλλήλους επειδή βρισκόμαστε αριστερά από το σημείο Β της καμπύλης (ολικό μέγιστο) ή να τους μειώσουμε επειδή για κάποιον αδιανόητο λόγο, κάποιος συνέχισε τις προσλήψεις όταν είχαμε ξεπεράσει το σημείο Β και η παραγωγή μειωνόταν.

Στο Ελληνικό δημόσιο νομίζω κανείς δεν μπορεί να πει ότι βρισκόμαστε δεξιά από το σημείο Β, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είμαστε αριστερά και πρέπει να κάνουμε κι άλλες προσλήψεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα του!




Και στο φινάλε ρε No Tomorrow και δεξιά να είμασταν τι να κάναμε να τους απολύαμε επειδή δεν δουλεύουν; Έλα μου ντε, στο φινάλε αυτοί φταίνε που οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αν δεν δουλέψουν απολύονται, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αν δε δουλεύουν, δεν πληρώνονται; Όχι βέβαια, απλά οι άλλοι ήταν μαλάκες και αυτοί μάγκες...

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση για να επιβραβεύσει την μαγκιά των δημοσίων υπαλλήλων, και για να μην καταφύγει σε άρση της μονιμότητας και (που κακά, μακριά από δω) μαζικές απολύσεις, βρήκε το απόλυτο μέτρο, ΕΦΕΔΡΕΙΑ. Τι θα πει εφεδρεία; Όσοι ξύνονται στο δημόσιο ανεπίσημα τόσα χρόνια και πληρώνονται δε θα απολυθούν αν τους μένουν λίγα χρόνια για σύνταξη (επειδή είπαμε αυτοί μάγκες, οι υπόλοιποι μαλάκες), αλλά θα αρχίσουν να ξύνονται επίσημα, κοινώς δε θα δουλεύουν, θα κόψουν και εκείνο το 2ωράκι που πήγαιναν να πιουν καφέ στο πόστο τους αλλά δε θα παίρνουν ολόκληρο μισθό, αλλά μισό ή και λιγότερο... Επίσης παράλληλα θα μειωθούν οι μισθοί και τα επιδόματα στους δημόσιους υπάλληλους που δουλεύουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Και λέω εγώ τώρα ο τρελός γιατί να μην απολυθούν όσοι είναι να μπουν στην εφεδρεία και τα λεφτά να τα πάρουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που θα μείνουν και θα δουλεύουν; Μάλλον επειδή τον Παπανδρέου δεν τον νοιάζει το πολιτικό κόστος όσων κάνει, αλλά η λέξη ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ γι αυτόν αποτελεί μεγαλύτερο taboo και από τον ηλεκτρισμό στην κοινότητα των Amish!

Υ.Γ. Τη γραφική παράσταση την έκλεψα από δω http://www.euretirio.com/2010/06/paragogi.html


1 σχόλιο:

  1. san kalws blogger den diavasa to arthro s giati apla variomoun alla apo tis liges lekseis p epiasa enw evlepa tsonta sto diplano monitor exw na pw ta eksis:
    katarxas to arthro den m arese
    kata deuteron dimosioi upaliloi kai politikoi(kai edw p ta leme kai oloi oi alloi) mporoun na xwsoun to kefali tous sto kwlo tous kai pan na pidixtoun apo kamia gefura giati egw feugw apo auto to kwloxwri

    ΑπάντησηΔιαγραφή