Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Γιατί διαλύονται οι μπάντες;


Στα πάντα μπορείς να εντοπίσεις patterns, ένα pattern λοιπόν που εντόπισα (μάλλον επειδή δεν έχω ζωή και έχω άφθονο χρόνο να καίγομαι απερίσπαστος), είναι ότι η κύριοι λόγοι διάλυσης μίας μπάντας, είναι οι ακόλουθοι δύο:

1. Μάλωσε ο τραγουδιστής με τον κιθαρίστα

2. Κάποιος τίναξε τα πέταλα απεβίωσε

Νούμερο ένα στη λίστα μας, η πιο πολυσυζητημένη μπάντα που διαλύθηκε, Guns n Roses. Ο λόγος διάλυσης τους ήταν ότι ο Slash και ο Axl Rose μάλωσαν για το ποιος έχει πιο ωραίο μαλλί! Τώρα αυτά για ναρκωτικά, ύφος της μπάντας κτλ, είναι μαλακίες και μην τα ακούτε.

Έχοντας δώσει ένα παράδειγμα από τον πρώτο λόγο, ας πάμε σε μια μπάντα που διαλύθηκε για τον δεύτερο λόγο. Ο πιο χαρακτηριστικός όλων νομίζω είναι ο Kurt Cobain που αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεξε το γεγονός ότι έγινε διάσημος. Πραγματικά θα ήταν από αστείο έως γελοίο να συνεχίσουν να υπάρχουν οι Nirvana χωρίς αυτόν. Ας σκεφτούμε απλώς ότι ο Dave Grohl δίπλα στην μορφάρα που λεγόταν Cobain ήταν σχεδόν(;) κομπάρσος.

Ωστόσο, κάθε κανόνας, έτσι και ο δικός μου, έχει τις εξαιρέσεις του. Καμιά φορά ένας θάνατος μπορεί να σώσει μία μπάντα και το όνομα αυτής Alice in Chains. Μετά τον θάνατο τις αρραβωνιαστικιάς του ο Layne Staley το παραγάμησε λίγο με τα ναρκωτικά, όχι πως πριν έπαιρνε λίγα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κάτι σαν κι αυτό:




Επίσης δεν έφευγε σχεδόν πότε από το Seattle και αν και η μπάντα δεν διαλύθηκε, επειδή δεν θέλαν να τον διώξουν απλά περίμεναν από το 1996 μέχρι το 2002 να πεθάνει ώστε να τον αντικαταστήσουν. Ο θάνατος του έγινε αντιληπτός από τους γονείς του επειδή είχε σταματήσει να τραβάει λεφτά από τον λογαριασμό του, λυπηρό...

Πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο, οι Nevermore διαλύθηκαν επειδή ο Jeff Loomis (κιθαρίστας), μάλωσε με τον τον Warrel Dane (τραγουδιστής), με τον Warrel μάλωσε και ο Van Williams, αλλά ποιος νοιάζεται για έναν drummer; Κύριος λόγος τον καυγάδων τους; (surprise surprise) Το αλκοόλ...

Αν και δεν μάλωσε ο κιθαρίστας με τον τραγουδιστή (μάλλον επειδή είναι το ίδιο πρόσωπο), οι White Stripes διαλύθηκαν και το μόνο που είπαν ήταν "The reason is not due to artistic differences or lack of wanting to continue, nor any health issues as both Meg and Jack are feeling fine and in good health". Εντάξει δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το να διαλυθούν για προσωπικά ζητήματα αν αναλογιστούμε πως κάποτε ήταν παντρεμένοι... Όπως και να έχει θα μας λείψει το low fidelity rock n' roll (ή ό,τι ήταν) που παίζαν, καθώς και τα βυζιά της Meg που πηγαίναν πάνω κάτω όποτε έπαιζε drums.
Το βιντεάκι που περιγράφει απολύτως την μπάντα...

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό συγκρότημα που δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το άρθρο είναι οι Oasis. Έναν καυγά ανάμεσα στα αδέρφια Gallagher (Liam και Noel) και μια σπασμένη κιθάρα αργότερα ο Noel ανακοίνωσε ότι φεύγει από την μπάντα. Kάτι μου λέει ότι είχαν άλυτα θέματα από παλιότερα, επειδή η μαμά τους έβαζε περισσότερο παγωτό στον Liam! Όπως και να έχει, έτσι διαλύθηκε μία μπάντα που δε θα λείψει σε κανέναν.

Μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στην ιστορία του ροκ πέθανε μαζί με τον drummer της. Οι Led Zeppelin διαλύθηκαν όταν ο drummer τους John Bonham πέθανε σαν πραγματικός ροκ σταρ από αναρρόφηση, πνιγμένος μέσα στον εμετό του, σε μία η περίοδο που η μπάντα έκανε πρόβες για να ξεκινήσει περιοδεία στη Βόρεια Αμερική. Η περιοδεία ακυρώθηκε και οι φήμες για αντικατάσταση του Bonham διαλύθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 1980, όταν ανακοινώθηκε η διάλυση τους.

Κάτι παρόμοιο συνέβει και με τους System of a Down, αν και ποτέ δεν μάθαμε γιατί διαλύθηκαν, ή ήταν σε διάλειμμα αν προτιμάτε, εικασίες μπορούν εύκολα να γίνουν. Ο Tankian φορώντας λευκό κουστουμάκι έβγαλε το Elect the Dead, το οποίο ήταν αντιδιαμετρικά αντίθετο σε σχέση με αυτό που παίζαν όλοι οι υπόλοιποι με τους Scars on BroadWay. Αλλά όπως είπα όλα αυτά είναι εικασίες, μπορεί απλά ο Serj να τσούχτηκε που στο Hypnotize ο Malakian αν και κιθαρίστας, τραγουδούσε ποιο πολύ από αυτόν! Όπως και να χει είναι πολύ πιο εύκολο να μαντέψουμε γιατί ξαναενώθηκαν, my personal guess επειδή χώρια πήραν όλοι τον πούλο δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα ήθελαν.

Όταν φοράω αυτό το κοστούμι νιώθω πως μπορώ να πετάξω!

Ο λόγος που συνήθως αυτοί που μαλώνουν είναι ο κιθαρίστας και ο τραγουδιστής, είναι επειδή ως frontman ο κόσμος τους ταυτίζει με την μπάντα και είναι πιο δύσκολο (έως αδύνατο) να αντικατασταθούν. Μπορείς να φανταστείς τους Motorhead χωρίς τον Lemmy; Όχι βέβαια, άλλο τόσο αδύνατη μου φαινόταν η ύπαρξη των Nightwish χωρίς την Tarja! Και όμως όταν η τελευταία την παραείδε diva και πλέον δεν την άντεχε κανένας, πήρε τον πούλο, την αντικατέστησαν, και κατάφεραν να συνεχίσουν να υπάρχουν ενάντια σε όλα τα προγνωστικά.

Οι Beatles μετά το θάνατο του manager τους άρχισαν να έχουν προστριβές όλοι με όλους, ιδιαίτερα ανάμεσα στον Lennon και τον McCartney. Περίπου 10 χρόνια μετά τη διάλυση τους η δολοφονία του Lennon ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Μία άλλη εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε ένας θάνατος που έβαλε τα γυαλιά στο final destination. Ο Cliff Burton κέρδισε στα χαρτιά για το που θα κοιμηθεί στη διάρκεια ενός tour των Metallica και διάλεξε την κουκέτα του Hammet. Όταν έγινε ένα ατύχημα με το λεωφορείο που τους μετέφερε, εκτοξεύτηκε από το παράθυρο και το λεωφορείο προσγειώθηκε πάνω του (αουτς)!

Σου φαίνεται ακόμα υπερβολή;

Μάλλον ο λόγος που δεν διαλύθηκαν τελικά οι Metallica ήταν ότι πέθανε ο μπασίστας τους και όχι κάποιο άλλο μέλος...

Το ίδιο δε συνέβη όταν πέθανε ο Robert Buras κιθαρίστας τον Madrugada, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Η μπάντα ολοκλήρωσε το album που δούλευαν που το ονόμασαν Madrugada, οργάνωσαν ένα τελευταίο tour και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Ο θάνατος του drummer James "The Rev" Sullivan λίγο έλειψε να διαλύσει τους Avenged Sevenfold καθώς παίζανε μουσική από πολύ μικρή ηλικία όλοι μαζί και σίγουρα ήταν αρκετά δεμένοι. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις ότι σκόπευαν να διαλύσουν την μπάντα, επικράτησε το "ουδείς αναντικατάστατος" και η μπάντα συνεχίζει να υπάρχει.

Tέλος θα κλείσω με μια μπάντα που κατάφερε να συνδυάσει και τους δύο λόγους. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή, Pantera! Ο Anselmo το είχε γαμήσει λίγο με τα ναρκωτικά (σκεφτείτε όταν είχε προβλήματα με την πλάτη του, αντί να πάει σε κανα γιατρό έπαιρνε ηρωίνη!) και γι αυτό το λόγο φερόταν σαν παπάρι άσχημα στους υπόλοιπους. Αποτέλεσμα ήταν να διαλυθούν επειδή μάλωσε με τους αδέρφια Abbott (κιθάρα και drums). Αλλά την όποια ελπίδα για επανένωση υπήρχε την κατέστρεψε ένα ψυχάκι που σκότωσε τον Darell εν ώρα συναυλίας!


5 σχόλια:

  1. μια χαρά είναι ο serj και μόνος του!
    και μη μου πεις τη σούπα: "ε βέβαια, εσύ κολλάς με τους καλλιτέχνες πάντα στη σόλο καριέρα τους!" :-P
    όμορφο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω παρατηρήσει πως όταν διαλύεται ένα συγκρότημα που μάλιστα τα έσπαγε για χρόνια μας σοκάρει όπως σοκάρει τις γιαγιάδες μας το διαζύγιο της κόρης της Κικής που ήταν χρυσό κορίτσι! Μάλλον έχει να κάνει με δέσμευση,ρουτίνα,πίστη σε μία ιδέα,χημεία και το πόσο έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι που αντέχει στον χρόνο!
    Πολύ ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτα από όλα η καλύτερη μπαλάντα των system, το lonely day είναι καλύτερη από οποιοδήποτε κομμάτάκι στο elect the dead. Αλλά επειδή δεν καταλαβαίνεις για τι μιλάω θα πω ότι αυτό μου θυμίζει Πλιάτσικα/Χατζηγιάννη
    http://youtu.be/qjiqC5I8K20
    Τέλος για το σχόλιο σου για σόλο καριέρα, συ είπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε όχι και καλύτερη μπαλάντα το Lonely Day!
    Το Soldier Side παίρνει την δικιά μου ψήφο...
    http://www.youtube.com/watch?v=T8YluAMCRT8

    Στραβάδι:
    Couldn't agree more...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ που εγραψες το αρθρο εισαι πολυ ναρκωμανης! Οσοι εχουν διαβασει το βιβλιο του Slash,θα δουν οτι λιγο πολυ η διαλυση τους ηταν αυτοδιαλυση,κατι που ηταν στο χερι τους να διωρθωσουν! Η προσπαθειες που ΔΕΝ εκανε ο στιβεν για να τα ναρκωτικα και η χωρις δευτερη σκεψη αποχωρηση του Ιζζι Στραντιλ...μετα απο αυτες τις αποχωρησεις το συγκροτημα εχασε τον ηρμο του και οι μονοι που το παλευαν ηταν ο Slash με τον Duff! Υστερα ο ηλιθιος μανατζερ που νοιαζονταν μονο για τα λεφτα,αλλα και το μεγαλο "εγω" του Axl Rose που εξελυχθηκε στην πορεια...η μαχη του αξλ για το ονομα τα ατομα τα οποια προσελαβε ο αξλ η αποχωρηση του ιζζι και του στιβ ηταν κυριοι παραγοντες για να διαλυθει το συγκροτημα..! Ο Slash αρνηθηκε να γυρισει στους Guns απορρειπτοντας ποο 7 με 8 εκατομμυριων,δεν νομιζω οτι θα τσακωνονταν με τον Αξλ για το ποιος εχει το πιο ωραιο μαλλι...Ειπαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή